Lachclubs in Nederland en Vlaanderen

Wat is een lachclub?

Een lachclub organiseert periodiek, meestal maandelijks, een open lachworkshop. Iedereen is van harte welkom om mee te lachen.

Dr. Madan Kataria, arts in India, bedacht in 1995 de eerste lachclub. In een park in Mumbai kwam hij met 5 mensen bij elkaar om de lach te gaan beoefenen. Inmiddels zijn er zo'n 7000 lachclubs in zo'n 70 landen.

De doelstelling van alle lachclubs is sociaal. Iedereen moet kunnen lachen. Daarom is het tarief over het algemeen laag.

Waarom naar een lachclub?

Als je alleen of samen bent dan is de lachclub een uitkomst. Je ontmoet heel veel andere leuke mensen en als je vaker gaat dan ontstaan er nieuwe vriendschappen. De lach-community is Nederland is een open, leuke en hechte club.

 

Lachen is gezond

Lachen is niet alleen gezond voor lijf en leden, maar ook voor je geest. Goed lachen, wat tijdens een lachworkshop in een lachclub zeker gebeurt, is een weldaad voor hoofd en hart. Je maakt het gelukshormoon endorfine aan en je neemt veel meer zuurstof op in je lijf waardoor je je veel beter in je vel voelt zitten. Omdat je samen lacht ontstaat er ook verbinding met de groep, je bent niet meer alleen.

Kosten

De kosten van een lachworkshop bij de lachclub zijn over het algemeen laag. Dr. Madan Kataria had voor de lachclubs de visie dat het voor iedereen haalbaar en betaalbaar moet zijn. In de parken in India zijn de lachclubs gratis, in Europa rekenen we een bijdrage voor de locatiekosten.

Klik op jouw favoriete plaats om naar de juiste lachclub te gaan.

 

Ellen Doedens

Lachclub

Toen ik hoorde dat de Lachclub van Saskia weer ging beginnen ben ik er naar toe gegaan. Ook al voelde ik me eigenlijk helemaal niet zo lekker. Het lachen was in het begin even wennen maar het maakte me niet uit, gewoon doen en langzaamaan werd ik vrolijker.

Aan het einde van de avond was mijn stemming al helemaal veranderd, ik voelde me licht en opgewekt. De dagen erna moest ik gewoon lachen over ‘obstakels’ die ik tegenkwam i.p.v. er erg serieus op in te gaan. Een ‘wat maakt het uit!’-gevoel overheerste. En heel opvallend was dat het nog minstens 3 dagen zo aanhield. Mijn stemming was gewoon top! Het leven is zoveel leuker zo!

Net als bij de Art of Breathing ademhalingsoefeningen die ik iedere dag doe, is het wél belangrijk om ook het lachen regelmatig te doen. Daarvoor is het fijn dat de lachclub er is: ik ga daar iedere maand naar toe en met de groep ben je zo weer in die lachstemming! Ik heb het gemist en de vakantie en ga het weer gauw doen!

Het lachen in de lachclub is me zo goed bevallen dat ik in juni (2012) de lachcursus bij Saskia gedaan heb en nu zelf workshops geef en enorm plezier heb om samen met mensen te lachen.”

Ellen Doedens
Lachapotheek